Virtuele looptraining na een beroerte

Na het doormaken van een beroerte ervaren veel mensen problemen met het lopen buitenshuis. Zij ervaren moeilijkheden met het lopen over oneffen ondergronden, het lopen van verre afstanden, het lopen in een drukke omgeving en het uitvoeren van extra taken tijdens het lopen. Hierdoor worden mensen beperkt bij het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven zoals bij het boodschappen doen, uitvoeren van hobby’s en de terugkeer naar werk.

De ViRTAS studie

De ViRTAS studie onderzoekt het effect van looptraining in een virtuele omgeving op loopvaardigheid en participatie bij mensen binnen 6 maanden na een beroerte. Om dit te onderzoeken vergelijken we looptraining in een virtuele omgeving met een functionele looptraining in de oefenzaal. Deelnemers krijgen één van beide trainingen met een frequentie van 2x/week 30 minuten voor 6 weken.

Deze virtuele looptraining wordt gegeven op de Gait Real-time Analysis Interactive Lab (GRAIL). De GRAIL is een interactieve loopband met een 180 graden scherm waarop virtuele omgevingen geprojecteerd worden. Een revalidant op de GRAIL waant zich in een virtuele omgeving waarin het lopen geoefend kan worden. Tijdens het lopen kan de loopband in verschillende richtingen bewegen en kunnen extra taken worden toegevoegd om het lopen op een uitdagend niveau te trainen.

Meer informatie en contact

Een uitgebreide beschrijving van de studie is gepubliceerd in het Engelstalige tijdschrift Trials.

 

Voor meer informatie en de status van dit onderzoek neemt u contact op met mw. De Rooij, projectmedewerker/junior onderzoeker.

T. 076-579 7652

E. I.deRooij@revant.nl

Projectpartners

Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht