Breinlijn wijst de weg naar ondersteuning bij hersenletsel

Breinlijn wijst de weg naar ondersteuning bij hersenletsel
4 oktober 2018

In West-Brabant leven tienduizenden mensen met hersenletsel. Dat heeft grote gevolgen voor hun dagelijks leven. Hersenletsel brengt veel vragen met zich mee. Voor de getroffene en de naasten, maar ook voor professionals zoals huisartsen, praktijkondersteuners en wijkteamleden. Sinds 1 oktober is de gratis hulpdienst Breinlijn bereikbaar, via breinlijn.nl en 085 225 0244.

 

De hulpdienst bestrijkt het gebied van Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht in het westen tot en met Dongen, Gilze-Rijen en Alphen-Chaam in het oosten. Projectleider Nicolle van Hoof: “De medewerkers van Breinlijn kennen alle aanbieders van zorg en ondersteuning bij hersenletsel in de regio. Daaraan blijkt een enorme behoefte in deze tijd van continue veranderingen in het zorglandschap.”

 

Moderne technologie

Breinlijn is ontstaan uit een samenwerking tussen zes organisaties: Revant, Amarant, Thebe en MEE West-Brabant en de ziekenhuizen Amphia en Bravis. Hun netwerk en deskundigheid zijn met behulp van moderne technologie samengebracht. Breinlijn werkt met een beproefd helpdesk-pakket waarbij ook de privacy goed geregeld is. Van Hoof: “Mensen die bellen of een bericht achterlaten op de website krijgen gegarandeerd binnen twee werkdagen een reactie.”

 

Verstand van hersenletsel

Breinlijn is er voor alle soorten hersenletsel en voor alle leeftijden. De medewerkers weten veel van de mogelijke gevolgen, ook de onzichtbare. De restverschijnselen beïnvloeden de belastbaarheid vaak, weet Van Hoof. “Zolang mensen met hersenletsel in rustig vaarwater zitten, redden ze zich meestal wel. Maar een ingrijpende gebeurtenis kan ze opbreken.”

 

Specifieke deskundigheid

Dat kan uitdagingen opleveren op vele gebieden: wonen, onderwijs, werk, vrije tijd, relaties en zorg. Hoe regel ik gezinsondersteuning? Waar kan ik sporten? Wie kan mij ondersteunen bij mijn re-integratie? De vaste medewerkers van Breinlijn kunnen bij complexe vragen terugvallen op een team van gespecialiseerde deskundigen. Daar zitten een kinderrevalidatiearts en een arbeidsdeskundige in, maar bijvoorbeeld ook een WMO-klantmanager en een neuropsycholoog.

 

De organisaties Revant medisch specialistische revalidatie, Amarant, MEE, Thebe, Amphia en Bravis zijn met een intentieverklaring overeengekomen om samenwerking rondom Breinlijn voor de toekomst vast te leggen.

<< Terug


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement