Revalidant genomineerd voor Aangepast sporter van het jaar

Revalidant genomineerd voor Aangepast sporter van het jaar
31 januari 2020

“Er kan veel meer dan mensen denken”

Andrea van den Broek (43) is genomineerd voor de prijs ‘Zeeuwse aangepast sporter van het jaar met een lichamelijke beperking’. Zij heeft vorig jaar bij Revant Lindenhof gerevalideerd. Andrea heeft dunnevezelneuropathie. Dit is een aandoening aan het zenuwstelsel waardoor ze veel pijnklachten heeft.
 

Door haar spierziekte kwam Andrea thuis te zitten met een burn-out. “Ik had net na jaren niet te weten wat ik mankeerde de diagnose dunnevezelneuropathie gekregen en ik had veel pijn. Het werd me allemaal teveel”, vertelt Andrea. Daarom startte ze begin 2019 met revalideren bij Revant. Tijdens het revalidatietraject kreeg ze ergotherapie, fysiotherapie en ze had gesprekken met een maatschappelijk werker en psycholoog. “De focus lag op de balans tussen inspanning en ontspanning. Ik heb meer inzicht gekregen en geleerd om dingen los te laten. Te genieten van dingen die ik nog wel kan. Ik laat nu bijvoorbeeld het stofzuigen liggen en ga eerst een stuk fietsen. Ik kies meer voor mezelf.”
 

Nominatie

De jaarlijkse sportprijzen zijn een initiatief van SportZeeland. In zes verschillende categorieën maken de sporters kans om tot de beste van Zeeland te worden gekozen. De prijzen worden uitgereikt op donderdag 13 februari 2020 in theater De Mythe in Goes. Andrea: “Ik had niet verwacht dat ik genomineerd zou worden. Het komt echt uit de lucht vallen, maar ik ben er erg blij mee. Het is waardering voor mijn inzet. Ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking zien dat er veel meer kan dan ze denken. Veel mensen weten niet dat er naast rolstoelbasketbal nog meer aangepaste sporten mogelijk zijn.”
 

Van mountainbike naar racefiets

Doordat de vriend van Andrea veel fietste, is ze zelf ook gaan fietsen. “Ik merkte dat als ik ging fietsen, ik geen pijn meer had. Ik was dus steeds vaker op de fiets te vinden. Eerst op een mountainbike en later op een racefiets. Ik heb een linkszijdige hemiplegie (spasticiteit), waardoor ik met links weinig kan doen. Zelfs mijn stuur vasthouden is onmogelijk . Ik heb mijn racefiets aan laten passen en fiets met een linkszijdige orthese, vastgeklikt aan het stuur. Het werkt hetzelfde als bij een skibinding, dus wanneer ik val, klikt het systeem open. Verder rem en schakel ik rechtshandig en komt de kracht voornamelijk vanuit mijn rechterbeen."
 

Toekomst

“Wat ik hoop is dat ik aan een wereldkampioenschap kan deelnemen. Deelname aan de Paralympics zou helemaal super zijn. Daarnaast wil ik mensen met een beperking motiveren en stimuleren. Ga bewegen. Er kan veel meer dan je denkt. Het hoeft niet meteen zo uitbundig zoals ik”, zegt ze lachend. “Er zijn ook stadsfietsen aan te passen.”

 

 

 

<< Terug


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement