“Ik kan niet zonder extra zuurstof”

 

Door: Malou Vermeulen-Meijer

 

Ronny Moehamadsaleh (58) heeft COPD en revalideert klinisch bij Revant in Breda. “Ik heb al tien jaar extra zuurstof nodig. Het is net als met eten. Ik kan niet zonder.”

 

Ronny revalideert in totaal tien weken bij Revant. Het is nu zijn zevende week. “Ik merk dat ik al minder benauwd ben. Bovendien kan ik mijn grenzen duidelijker aangeven en mijn energie beter verdelen over de dag. Waar ik eerst doorging en bijvoorbeeld toch nog snel de trap opliep na een vermoeiende dag, las ik nu eerst een pauze in en let ik goed op mijn ademhaling bij iedere trede. Dat scheelt enorm.”

 

Ook wandelen gaat al een stuk beter. “Bij de start van mijn revalidatietraject kon ik 800 meter lopen. Nu is dat al 1200 meter”, zegt Ronny glimlachend. “Ook rust ik nu tussendoor uit op mijn rollator als het niet meer gaat, in tegenstelling tot de periode voor mijn revalidatie.”

 

In de bouw
Ronny werkte jarenlang in de bouw. “Collega’s rookten, dus ik deed mee. Als we bijvoorbeeld aan het wachten waren op een vracht dan draaiden we een shagje.” Hij merkte op een gegeven moment dat hij vaak erg moest hoesten. “Ik had het gevoel alsof ik mijn longen kapot hoestte. Achteraf gezien, gingen mijn longblaasjes ook echt kapot. Longblaasjes zijn net druiven. Wat verschrompelt, komt niet meer goed.”

 

Hij hoestte ook bloed op en had af en toe black outs. “Ik werd duizelig totdat alles zwart werd voor mijn ogen en ik op de grond belandde. Ik kreeg geen zuurstof meer in mijn hersenen.”

 

Onderzoeken
Ronny heeft veel onderzoeken gehad voordat de diagnose COPD werd gesteld. “Ze dachten in het ziekenhuis eerst nog aan sarcoïdose. In 2011 werd de diagnose COPD gesteld.” Hij heeft COPD GOLD 4. Dit is de ergste fase van COPD. Ronny: “Ik heb dag en nacht zuurstof nodig. Bij rust gebruik ik één liter zuurstof per minuut en bij beweging is dit zelfs twee liter per minuut.”

 

Paniekaanvallen
In het begin van zijn diagnose had Ronny erge paniekaanvallen. Nu een stuk minder. “Het gebeurde meestal onder de douche. Dan kreeg ik water in mijn gezicht en kon ik minder goed ademen. Dit kwam ook door de stoom van het hete water. Het was zo erg, dat ik niet eens meer durfde te douchen.”

Bij Revant leert Ronny zijn angst voor water en de paniekaanvallen te overwinnen door zwemtherapie. “Ook leer ik om rustig te ademen. Dit betekent rustig inademen en lang uitademen. Als je dat onder controle hebt dan ben je minder snel buiten adem.”

 

Longtransplantatie
Ronny heeft bij de start van zijn revalidatietraject bij Revant drie doelen gesteld: leren omgaan met COPD, zijn paniekaanvallen aanpakken en zijn BMI omlaag brengen. Ronny: “BMI is voor mij erg belangrijk aangezien ik op de wachtlijst wil komen voor longtransplantatie. Mijn BMI is al van 35 naar 30. Maar ik ben er nog niet.”

 

Bij Revant gaat Ronny naar een diëtiste, fysiotherapeut, maatschappelijk werker en een psycholoog. “Ik was bij dat mijn longarts mij doorverwees naar Revant. Ik heb het met twee handen aangepakt. Ik vind Revant een toplocatie. Iedereen staat hier voor je klaar. Of het nu gaat om verpleging, de longarts of catering. Bovendien wordt informatie hier duidelijk uitgelegd. Ze blijven uitleggen totdat je het snapt. Dat doen ze niet overal weet ik uit ervaring.”

 

Toekomstbeeld

Over de toekomst denkt Ronny niet teveel na. “Ik blijf realistisch. Ik moet met COPD leren leven. Ik pluk de dag en leef van dag tot dag. Ik wil lotgenoten meegeven dat het belangrijk is om je naasten te informeren over je ziekte. Praat erover. Én beweeg veel.”

 

Ronny Moehamadsaleh tijdens fysiotherapie bij Revant


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement