HandbikeBattle 2023

 

Op donderdag 22 juni 2023 vond de HandbikeBattle in Oostenrijk plaats. Revant nam met handbiketeam ZeeBra deel aan deze wedstrijd. Strijdtoneel was de Kaunertaler gletscher in Tirol. De deelnemers gingen op armkracht naar boven, over een lengte van 20 km en met 867 meter hoogteverschil. De afgelopen maanden was er door de deelnemers hard getraind met onder andere gezamenlijke trainingsdagen in het Limburgse Vijlen en in Zeeuws-Vlaanderen. Het team was er klaar voor!

 

 

 

 

 

 

Volg Team ZeeBra op social media
Tijdens de voorbereidingen en de handbikebattle houden we jullie op de hoogte houden via Facebook en Instagram. Volg je ons nog niet? Doe dit dan snel!

Voorstellen deelnemers

Graag stellen we de deelnemers van dit jaar aan je voor:

 

 

Wesley Priester

 

Wesley Priester (39) is geboren en getogen in Nieuwdorp:
 

"'He Wes, heb je interesse in een uitdaging met je handbike?'' Die vraag is de aanleiding voor mijn deelname aan de handbikebattle in 2023. Een dag na deze vraag zat ik aan tafel met één van de begeleiders voor een kennismaking en aanvullende informatie en aan het eind van het gesprek was ik onderdeel van team ZeeBra. Ik houd wel van spontane acties en ga er dan ook honderd procent voor. Deze spontane actie heeft wel wat meer impact op mijn dagelijks leven dan ik vooraf had verwacht.

Zenuwafwijking HMSN

"Bij mij is rond mijn achtste jaar de zenuwafwijking HMSN geconstateerd met een niet eerder gevonden variant. Kort betekent dit dat de motoriek en het gevoel in armen en benen zijn verminderd en heeft dit ook impact op spieren. Tijdens mijn jeugd werd ik altijd door mijn familie en vrienden gemotiveerd en meegenomen om zoveel mogelijk met alles mee te doen. Combineer dit met een stukje dwarsheid en gezond doorzettingsvermogen, dan resulteert dit al snel in dat de begrippen ‘opgeven’ en ‘niet kunnen’ heel moeilijk vindbaar zijn in mijn woordenboek.

 

Handbiken naar hoger niveau tillen
De afgelopen jaren trainde ik al regelmatig met de aankoppel handbike en sinds vorig jaar ook met een nieuwe vastframe handbike. De uitdaging kwam dus op een goed moment om de effort in handbiken naar een hoger niveau te tillen door een doel te stellen. Met een duidelijk doel voor ogen vind ik het super lekker om veel en hard te trainen (sinds januari 4-5 keer per week). Ik ben heel benieuwd hoe de klim gaat zijn. Ik heb namelijk nog nooit bergop gefietst. We trainen gelukkig nog met het team in Limburg en zelf ga ik nog trainen in de Ardennen. Fysiek en mentaal probeer ik me zo goed mogelijk voor te bereiden om individueel, maar zeker ook als team een topprestatie neer te zetten in Oostenrijk."

 

 

 

 

 

 

 

Sylke

 

Hoi, ik ben Sylke, 32 jaar en woon in Oosterhout. Ik ben opgegroeid in de Achterhoek, daarna gaan studeren in Utrecht en vervolgens in Oosterhout beland.
Na een ski-ongeluk ruim 5 jaar geleden kon ik niet meer hardlopen en fietsen. Gelukkig ontdekte ik het handbiken. Eerst heb ik een handbike van de KNWU geleend. Twee jaar geleden heb ik mijn eigen handbike, met de bijnaam Kermit de Kikker, aan kunnen schaffen met hulp van de WMO. Daarna is er ook nog een aankoppelbare handbike bijgekomen, zodat ik ook in de winter door kan fietsen.


Afgelopen najaar revalideerde ik bij Revant, omdat ik in mijn hand had gesneden (tip: koop pompoenstukjes, geen hele pompoenen). Via de handtherapeut kwam ik in aanraking met de Handbikebattle en ik heb geen moment getwijfeld om mee te willen doen.
 

Verder staan er nog twee 1/8 triatlons gepland deze zomer, waarbij ik het fietsen vervang door handbiken en het hardlopen vervang door rollen in mijn ADL rolstoel.
Naast sporten haak ik kilometers garen weg en onderhoud ik een kamerplantenjungle.

Marnix van Houte


Hallo daar, ik ben Marnix van Houte en volop in training voor de handbikebattle in Oostenrijk. Ongeveer tien jaar geleden was ik betrokken bij een werkongeval, waardoor mijn beide onderbenen geamputeerd werden. Vrijwel direct na of misschien wel tijdens mijn revalidatie heb ik een vastframehandbike in bezit gekregen om te kunnen trainen. Met dat oude beestje ga ik de strijd niet aan, maar ik mag van de begeleiders van Revant een geschikte fiets lenen voor de battle.

 

Individueel en samen
Voor mij is het voorbereidende trainingstraject precies wat ik zocht. Je werkt individueel aan je ontwikkelingen qua fitheid, maar doordat je in een team zit, voel je ook meer betrokkenheid en motivatie om ook echt te trainen. De coaches verzorgen de randvoorwaarden erg goed en ondertussen heb ik naast de gezamenlijke trainen ook aardig wat kilometers weggedraaid om fit te worden.


De beklimming gaat zeker een uitdaging zijn, maar die gaan we goed aanpakken. Ik ben benieuwd hoe ik boven kom en ook hoe ik de training na dit traject kan voortzetten, want één ding is zeker: ik voel me er absoluut fitter door.

Caspar Evers

 

Ik ben Caspar Evers, 60 jaar, en in Breda geboren en opgegroeid. In 2010, destijds was ik 47 jaar, heb ik een ongeval met een trein gehad waardoor mijn onderbeen geamputeerd moest worden. Toen ik enkele maanden geleden op Facebook zag dat team ZeeBra nog twee deelnemers zocht, heb ik meteen gereageerd.

 

Ik ben bekend met de HandbikeBattle, want ik heb al eerder deelgenomen. In 2017 werd mij gevraagd of ik mee wilde doen. Dat is alweer vijf jaar geleden. Aan zo’n geweldig evenement wilde ik nóg wel een keer meedoen.
 

Onbekend met handbikesport

Voorheen was het fenomeen handbiken mij geheel onbekend. Ik had wel een aankoppelbike, maar dat is voor vervoer. Dat er nog andere handbikes waren, wist ik toen nog niet. Toen ik eenmaal ja had gezegd, ben ik me gaan verdiepen in de handbikesport. Ik ben doorgegaan met handbiken en nu ben ik een fanatiek handbiker. Ik bike zo’n vier keer per week en daarnaast train ik nog twee keer in de sportschool.
 

Geweldige uitdaging

Ik weet wel dat het zwaar is om boven te komen, maar het is en blijft een geweldige uitdaging. Zeker zo mooi is het om te zien hoe iedereen blij over de finish komt, niet zozeer vanwege de vermoeidheid, maar ook omdat ze het 'gehaald' hebben; TROTS OP ZICHZELF.

 

 

Team ZeeBra geïnterviewd door Omroep Zeeland

Marnix van Houte en Wesley Priester, leden van Team Zeebra, werden net voor de HandbikeBattle geïnterviewd door Omroep Zeeland. 

 

Zeeuwse handbike-bikkels klaar voor gletsjerbeklimming: "Maar ik wil straks wel een biertje bij de finish"


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement