"Ik heb mijn leven weer terug"

Karin (54) heeft COPD II. Ze heeft net tien weken poliklinisch gerevalideerd bij Revant in Breda. “Ik kwam de deur niet meer uit. Van de bank naar de keuken of traplopen, kostte al zoveel energie dat ik geen fut meer had voor leuke dingen. Ik kan nu bijvoorbeeld weer naar verjaardagen van mijn kleinkinderen. Ik heb mijn leven weer terug.”

 

Longontsteking na hartoperatie

Ongeveer 2,5 jaar geleden is Karin gestopt met roken. Ze had een nieuwe hartklep nodig en moest hiervoor geopereerd worden. “Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen met roken als ik geopereerd zou moeten worden. Dus dat deed ik. Na de operatie kreeg ik helaas complicaties. Ik kreeg een longsteking en was er een stukje van mijn long ingeklapt. In het ziekenhuis verwezen ze mij door naar een longarts.”

 

De longarts schreef Karin een antibioticakuur en prednison voor. Helaas ging het na een maand nog niet beter. Ze kreeg nog meer prednison, maar ook dat hielp niet. Daarom werd ze doorverwezen naar een arts die gespecialiseerd is in COPD. “Daar was ik blij mee. Ik wist min of meer al dat ik COPD had, maar nu werd het echt vastgesteld. Ook verwees hij mij door naar Revant”, vertelt Karin opgelucht.
 

Handvatten

“Ik ben erg tevreden over Revant. Iedereen is aardig en meelevend. Ze denken met je mee en leggen dingen goed uit, onder andere wat de ziekte inhoudt. Ik begrijp nu beter wat er aan de hand is en wat ik kan doen om het op te lossen of makkelijker te maken. Zo helpen de ademhalingstechnieken echt goed. Ik pas ze dan ook dagelijks toe. Verder leer je accepteren dat je niet alles kan. Ik heb geleerd om vaker “nee” te zeggen en meer aan andere mensen te vragen. Stofzuigen laat ik sinds kort over aan mijn man.”

 

Tijdens het revalidatietraject trainde Karin drie keer per week met haar groep, zowel cardio als kracht. “Zwemmen vond ik tijdens de revalidatie het fijnste. In het zwembad belast je je spieren niet en kun je makkelijker bewegen. Ik blijf nu na mijn revalidatie doorgaan met zwemmen. Wel onder begeleiding van een fysiotherapeut.”

 

Tips voor andere revalidanten

Karin wil andere revalidanten het volgende meegeven: “Luister tijdens je revalidatie goed naar behandelaren. Doe goed je best en leer je ziekte accepteren. Accepteer dat je niet alles kan. En kijk meer naar wat er wél kan.”


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement