“Mensen op een kwetsbaar moment in hun kracht zetten”

 

Door: Malou Vermeulen-Meijer

 

Vandaag is de Dag van fysiotherapeut. Sanne Steerneman (25) is drie jaar fysiotherapeut bij Revant medisch specialistische revalidatie in Breda. Ze werkt met name in de kliniek. Sanne: “Ik vind het mooi om mensen op een kwetsbaar moment in hun leven in hun kracht te zetten.”

 

Sanne koos voor het vak fysiotherapie om diverse redenen. “Zorg zit in mijn familie. We hebben zelfs een paar fysiotherapeuten in de familie. Bovendien kwam ik zelf in aanraking met fysiotherapie in verband met sportblessures. Ik vind zorg een mooie sector en fysiotherapie is zowel technisch als functioneel.”

 

Tijdens één van haar stages merkte Sanne dat ze complexere casuïstiek interessant vond en met name neurologie. Ze wilde dan ook graag haar afstudeerstage bij Revant lopen. “Bij fysiotherapiepraktijken in de eerste lijn heb je minder te maken met complexe problematiek. Ik wil juist meer betrokken raken en mensen stapje voor stapje vooruit helpen. Bovendien is het leuk om te werken in een multidisciplinair team. Je leert van elkaar.”

 

 

 

COVID-19
COVID-19 raakt ook Sannes beroep. Wat ze het meest vervelend vindt van deze COVID-19 periode, was dat er een tijd geen bezoek mogelijk was voor revalidanten in de kliniek. “Je zag de eenzaamheid die het teweegbracht. Dat vond ik heftig om te zien. En ik merkte ook dat het de revalidatie in de weg stond. Gelukkig is er nu wel weer bezoek mogelijk.”

 

Sanne draagt tijdens een behandeling binnen de 1,5 meter afstand van revalidanten een chirurgisch mondneusmasker om zowel de revalidant als zichzelf te beschermen tegen COVID-19. Sanne: “Ik blijf mensen aanraken. Dat hoort bij mijn vak. Het masker ben ik inmiddels gelukkig wel gewend.”

 

Vertrouwen opbouwen
Sanne vindt het belangrijk om stil te staan bij leefstijl van patiënten zodat sommige situaties voorkomen kunnen worden. En om goed te kijken hoe revalidanten omgaan met hun situatie. “Fysiotherapeuten hebben een rol in communicatie naar de patiënt. We behandelen niet alleen fysiek, maar we gaan ook gesprekken met patiënten aan. Hierdoor bouw je vertrouwen op en help je met deze combinatie een patiënt verder.”

 

Ze geeft een voorbeeld: “Ik had een keer een meneer in behandeling die binnenkwam bij Revant na een zware hersenbloeding. Hij wist niet goed wat revalidatie en fysiotherapie inhield en wilde niet altijd naar behandelaren luisteren. Doordat het hele team de neuzen dezelfde kant op had, kwamen we steeds een beetje verder met deze meneer. Uiteindelijk kon hij zelfs naar buiten lopen en was hij ons enorm dankbaar. Daar doe je het voor. Dat maakt je vak zo mooi”, glimlacht Sanne.

 

Op zoek naar je droombaan?

Wil jij ons team komen versterken? Bekijk onze vacatures en vind je droombaan.

 


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement