Publicatie | wetenschappelijk onderzoek op de GRAIL

28 augustus 2017

Het artikel Feasibility and effectiveness of virtual reality training on balance and gait recovery early after stroke: a pilot study geschreven door Ilona de Rooij, Ingrid van de Port en Jan-Willem Meijer is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Physical Medicine & Rehabilitation.

 

De publicatie beschrijft een eerste eigen onderzoek van Revant met de GRAIL waarin de haalbaarheid en de effectiviteit van training op de GRAIL in klinische CVA-revalidanten wordt onderzocht. Voor dit onderzoek trainden vorig jaar 16 klinische revalidanten op de GRAIL als onderdeel van het reguliere revalidatieprogramma.

 

Ben je benieuwd naar het publicatie? Klik hier voor het volledige artikel of lees onderstaande Nederlandse samenvatting.

 

Achtergrond

 

 

Virtual reality kan effectief worden ingezet om balans en loopfunctie van CVA patiënten in de chronische fase te verbeteren. Echter, er is weinig onderzoek gedaan naar het toepassen van virtuele training in revalidanten met een beperkte loopvaardigheid in een vroege fase na een CVA.
Doel van de studie Het onderzoeken van de haalbaarheid en effectiviteit van virtuele training voor het verbeteren van balans en loopvaardigheid in klinische CVA revalidanten met beperkte loopvaardigheid.
Methoden 16 Revalidanten binnen 12 weken na een CVA met beperkte loopvaardigheid (FAC 2 of 3) werden geïncludeerd. Revalidanten kregen gedurende 4 weken 8 trainingssessies van 30 minuten op de GRAIL, als onderdeel van het reguliere klinische revalidatieprogramma.
Bevindingen

Significante toename in balans (Berg Balance Scale, Centre of pressure velocity) en loopvaardigheid (10 meter looptest, Functional Ambulation Categories) na het volgen van de GRAIL trainingen.

 

Revalidanten beoordeelden de trainingsinterventie erg positief en waren gemotiveerd voor de trainingen op de GRAIL.

 

93% van de deelnemers ervaarde dat de balans was verbeterd na 4 weken trainen en 86% van de deelnemers vond de training op de GRAIL een meerwaarde hebben voor het dagelijks functioneren.

 

Therapeuten evalueerden de GRAIL training in klinische CVA-revalidanten als positief en praktisch haalbaar.

Conclusie

De virtuele training op de GRAIL als onderdeel van het klinische revalidatieprogramma bleek haalbaar in CVA-revalidanten met beperkte loopvaardigheid en lijkt te resulteren in grote verbeteringen in dynamische balans en loopvaardigheid.

 

 

 

<< Terug


www.revant.nl | Colofon | Disclaimer | Privacy statement